TriMail Biyolojik Tarım 2014 yılında T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Teknogirişim sermaye desteği ile Ankara Üniversitesi Teknoloji Geliştirme bölgesinde kurulmuştur. Teknoloji tabanlı bir firma olup AR-GE ve inovasyon odaklıdır. Ticarileşmiş 2 adet ürünümüzün Teknoloji Hazırlık Seviyesi 7’ dir. Firmamızda aktif olarak çalışan personelimizle birlikte gönüllü olarak çalışan ziraat mühendisi ve aday öğrenciler desteklenmektedir. 

Firmamız; TÜBİTAK 2209-B- Sanayi Odaklı Lisans Bitirme Tezi Destekleme Programı kapsamında lisans öğrencilerine yönelik 2 projenin sanayi danışmanlığı görevini üstlenmiştir. TÜBİTAK 2244- Sanayi Doktora Programı Rekabet Öncesi programında 5 adet doktora öğrencisini desteklemektedir. TAGEM projemiz ile birlikte bağ, bahçe ve tarla bitkilerinde zarar yapan böceklere karşı faydalı böceklerin kitlesel olarak üretilip alanda salınmasına kadar geçen süreçteki teknolojilerle biyolojik mücadele odaklı projeler geliştirilmektedir. Elma, bağ ve cevizde 2 tane faydalı böceğin üretim ve salım teknolojisi geliştirilerek ticari ürün olarak ruhsat alımı sonrası kullanıma sunulacaktır. Bu proje ile Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Kırıkkale Üniversitesi Kırıkkale Meslek Yüksekokulu, Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Tarım ve Teknolojileri Fakültesi, Ankara Zirai Mücadele Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, Kayseri İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Manisa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Afyonkarahisar İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Ankara İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve firmamız olmak üzere 10 kurum kamu-üniversite-özel sektör işbirliğini başarılı bir şekilde yürütmektedir.

Kuruluşuyla birlikte Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi ile çalışarak birçok projeyi başarılı bir şekilde tamamlamıştır. 2015 yılı itibariyle elma bahçelerinde başlayan biyolojik mücadele temelli entegre mücadele çalışmaları Polatlı’daki ceviz bahçelerinde, fakültemizin  Kalecik Araştırma İstasyonu’nun bağ alanlarında, Ankara dışında Afyonkarahisar, Manisa, Niğde, Kayseri, Sakarya illerindeki üreticilerle çalışmalar devam etmektedir. Firma olarak yapılan salımlar üretim sezonu boyunca takip edilmektedir.

Trichogramma evanescens'in kitle üretimi

Trichogramma cinsine ait türler yaklaşık 0.4 mm boyunda olup çıplak gözle görülmesi oldukça zor olan böcekleridir. Bu faydalı arıcığın bitkilere ve hayvanlara hiçbir zararı yoktur. Dişi arıcıklar yumurtalarını zararlı böceğin yumurtasının içine bırakarak zararlının gelişmesini önlerler.

Konukçuları
Kelebek ve güvelerin yumurtaları

Kullanıldığı Alanlar
Meyve bahçeleri, orman alanları, sebze bahçeleri

"Çevreci  Böcek"

Türkiye faunasında doğal olarak bulunan yumurta parazitoiti Trichogramma evanescens Westwood (Hymenoptera: Trichogrammatidee), bitkilerde zarar yapan birçok böceği baskı altına alabilmektedir. Ülkemizde bu faydalı arıcığın yerel kaynaklı ticari kitle üretimi ve salımı yoktur. Buradan hareketle Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın genç-girişimci araştırıcılara yönelik uyguladığı Teknogirişim Sermayesi Desteği kapsamında "Yumurta parazitoiti Trichogramma evanescens'in kitle üretimi" konulu bir proje sunulmuş ve proje destek alarak başarıyla tamamlanmıştır. Bu proje ile üreticilere zararlı böceklerle mücadelede tarım ilacı kullanımı yerine alternatif bir mücadele olan "biyolojik mücadele"önerilmektedir. Üretim alanlarında "Çevreci Böcek" ticari adıyla çalışacak T. evanescens'in yerli prototip kitle üretimi geliştirilmiştir.

Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi, A.Ü. Teknokent ve A.Ü. Teknoloji Transfer Ofisi, TriMail Biyolojik Tarım'ı stratejik olarak desteklemektedir. Bu destekle yumurta parazitoiti (Trichogramma evanescens) ve konukçusu Ungüvesi (Ephestia kuehniella) ile İncir kurdunun (Cadra cautella) üretim tekniği geliştirilmiştir. Şirketimiz bu böceklerin ticarileşmesi konusunda çalışmalara başlamıştır.

 

 




Vizyonumuz

Daha iyiye daha ileriye ilkesi ile çalışmalarımıza devam ederek alanında en başarılı firmalar arasında yer alma vizyonu ile hareket etmekte ve Ar-Ge merkezimizin akreditasyon işlemlerini tamamlayarak uluslararası alanda kabul gören bir düzeye gelmektir.

Misyonumuz

Bitki koruma alanında biyolojik mücadele temelli entegre mücadele yaklaşımıyla çevre dostu teknoloji ve bilgi üreterek değer yaratmak, hizmet bilinci ile gıda güvenliği hedef alınarak yapılan Ar-Ge çalışmalarıyla insana, tarıma ve çevreye kattığımız değeri sürdürülebilir ve belirgin bir şekilde arttırmaktır. Üreticilerin talep ve beklentilerini en üst seviyede karşılamak, yurt içi ve yurt dışında en çok tercih edilen firma olmak, rekabet gücümüzü arttırmak firmamızın amacıdır.

Kalite Politikamız

Sektörümüzü kapsayan tüm yenilik ve gelişmeleri yakından takip ederek, fiyat ve kalitesi ile değer yaratan en kaliteli çözüm anlayışı ile hareket etmekteyiz.